تبلیغات
مهندسی پلیمر(polymer engineering) - اندازه گیری سختی آب
جمعه 24 دی 1389

اندازه گیری سختی آب

   نوشته شده توسط: محمد s    نوع مطلب :گزارش كار آزمایشگاه شیمی عمومی ،

 اندازه گیری سختی آب

هدف آزمایش :  اندازه گیری یون های كلسیم و منیزیم موجود در آب های قابل شرب شهری – آشنایی با انواع سختی آب

مقدمه و تئوری:

سختی آب : ناشی از املاح كلسیم و منیزیم و به میزان كمتر ناشی از املاح آلومینیم ، روی ، منگنز، آهن و .. است.

اهمیت سختی آب

مقدار سختی آب ، علاوه بر اینکه در آبهای صنعتی اهمیت وافر دارد، از نظر بهداشت عمومی نیز اهمیت خاصی دارد. کلسیم که یکی از عوامل سختی آب است، در رشد استخوان و حفظ تعادل بدن دخالت داشته، ولی به همان اندازه ، سولفات کلسیم به علت کمی قابلیت هضم ، ناراحتی هایی در دستگاه هاضمه بوجود می‌آورد.

گاهی توصیه می‌شود که جهت تامین بهداشت و سلامت مصرف کنندگان ، آهک به آب آشامیدنی افزوده شود. بعضی دانشمندان معتقدند، بهتر است کلسیم و منیزیم لازم بدن توسط غذا تامین شود و حتی‌الامکان از آبهای سبک برای شرب استفاده شود. باید توجه داشت که بدن نسبت به سنگینی موجود در آب مورد مصرف خود حساسیت دارد، چنانچه این نوشیدنی تغییر یابد، ممکن است در دستگاه گوارش ایجاد اخلال نماید و این موضوع را به اصطلاح آب به آب شدن می‌گویند.

زیانهای سختی آب:

1- ایجاد سوء هاضمه.

2- کدر کردن آب جوش.

3- گوارایی آب را کم میکند.

4- دیر شدن پخت و پز به ویژه در مورد حبوبات و سبزیجات.

5- سختی آب در واکنش با صابون، رسوبهایی ایجاد میکند که در منافذ پوست باقی می‌ مانند و باعث زبری پوست میشوند

6- ایجاد رسوب و اتلاف انرژی در لوله و دستگاههایی که آب گرم دارند.

7- مصرف پاک کننده بیشتر برای شستشو.

سختی موقت : سختی موقت (Temporary Hardner) را سختی کربناتی (Carbonate Hardner) نیز می‌نامند. این سختی ، مولود بی‌کربنات کلسیم و منیزیم است که عمدتا به کمک حرارت و یا استفاده از كربنات كلسیم از بین میرود.

در اینجا بی كربنات ها به شكل كربنات رسوب كرده و سختی از بین می رود.

سختی دائم : سختی دائم (Permanent Hardner) را سختی غیرکربناتی (Noncarbonate Hardner) نیز می‌نامند. این سختی ، با حرارت دادن قابل حذف نیست.

مولود كلرید، سولفات ، نیترات، هیدروكسید، منیزیم ، و كلسیم است. برای از بین بردن سختی دائم از نرم كننده های یونی ( تبادل كننده های یونی ) مثل فسفات سدیم استفاده می شود.

سختی آب را بر حسب ppm كربنات كلسیم ( میلی گرم كربنات كلسیم در 1 لیتر آب ) گزارش می دهند.

وسایل :

بورت 25 ml – بشر 150 ml – بشر 250 ml – ارلن مایر 250 ml – پیپت حجم سنجی

مواد :

محلول كلریدریك اسید 0.1 M استاندارد – شناساگر متیل اورانژ – یك نمونه از آب سخت

روش کار :

1- ارلن را شسته و 25 میلی لیتر آب شهر ( آب سخت؛ تیتر شونده ) را در ارلن میریزیم.

2- دو قطره متیل اورانژ ( شناساگر ) را به آن اضافه میكنیم. ( متیل اورنژ برای تشخیص نقطه ی پایانی مورد استفاده قرار میگیرد. ) مشاهده می شود كه محلول به رنگ زرد در خواهد آمد.

3- بورت را با كمی HCl شستشو داده  و سپس بورت را با حجمی دلخواه ، از HCl  با غلظت 0.1 M پر می كنیم.

4- HCl ( تیترانت ) را با بورت قطره قطره به محلول ارلن اضافه میكنیم. مشاهده می گرد كه محلول به رنگ نارنجی در خواهد آمد.

متیل اورانژ در محلول بازی به رنگ زرد و در محلول اسیدی نارنجی می شود.

محاسبه :

نتیجه : طبق جدول زیر به دست آوردن عدد 800 برای سختی آب غیر طبیعی است. در این آزمایش به علت عدم شستشوی كامل بورت و در نتیجه وجود مقداری از محلولی دیگر در آن باعث اشتباه در اندازه گیری ها شد.

آب سخت

200-500 ppm

سختی متوسط

100-200 ppm

سختی كم

55-100 ppm

آب نرم

<50 ppm

 


Michal
دوشنبه 16 مرداد 1396 05:45 ب.ظ
I read this paragraph fully on the topic of the difference
of most up-to-date and earlier technologies, it's amazing article.
Foot Pain
چهارشنبه 11 مرداد 1396 03:09 ق.ظ
Touche. Great arguments. Keep up the great work.
Antonia
دوشنبه 9 مرداد 1396 09:37 ب.ظ
Great blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
I'm planning to start my own website soon but I'm a little lost on everything.
Would you advise starting with a free platform like Wordpress
or go for a paid option? There are so many choices out
there that I'm completely confused .. Any
tips? Thank you!
manicure
یکشنبه 20 فروردین 1396 03:55 ب.ظ
These are really great ideas in about blogging.

You have touched some good factors here. Any way keep up wrinting.
solae.sarmast
سه شنبه 11 آذر 1393 02:15 ب.ظ
solae.sarmast
سه شنبه 11 آذر 1393 01:41 ب.ظ
کاش مقدمه ی بیشتری میزاشتینن
fatemeh
شنبه 27 اردیبهشت 1393 04:11 ب.ظ
سلام.ممنونم.خیلی خوب و جامع بود.خسته نباشی پهلوووووووووووون :-)
دشتی
سه شنبه 17 دی 1392 07:57 ب.ظ
خوب بود ولی مگر برای سختی از کروم بلک تی و EDTA بعنوان تیتراسیون و بافر ph10 استفاده نمی شود ؟
سوده
دوشنبه 9 دی 1392 11:02 ق.ظ
خیلی خوب بود واقعا ازتون ممنونم
عسل
پنجشنبه 16 آبان 1392 08:59 ق.ظ
سلام.اگه مطالبتون همراه باعکس باشه عالی میشه.
عصمت
چهارشنبه 15 آبان 1392 08:43 ب.ظ
مچکرم ولی تئوریش خیلی کم
عصمت
چهارشنبه 15 آبان 1392 08:02 ب.ظ
مچکرم ازتون ولی تئوریتون خیلی کم
فواد
پنجشنبه 29 فروردین 1392 10:38 ق.ظ
مطالب بسیار خوبی بود امیدوارم تداوم پیدا کند.
محمد خانمحمدی هزاوه
شنبه 12 اسفند 1391 09:25 ق.ظ
عالی بود
علیرضا
جمعه 27 بهمن 1391 08:04 ق.ظ
باتشکر ازگزارش تان امیدورارم دراینده شاهده مطلب کاملتری باشم
زینب
شنبه 9 دی 1391 10:33 ق.ظ
مقدمه مناسبی واسه بچه های زیست شناسیه.موفق باشید
ali
سه شنبه 28 آذر 1391 01:32 ب.ظ
سلام, عالی بود. فقط محاسبات کم داشت, اگه اونم بذارید توپ میشه.
behnam
جمعه 24 آذر 1391 12:11 ق.ظ
mer30
باران
پنجشنبه 23 آذر 1391 02:07 ب.ظ
مرسی خوشمان امد خیلی بهش نیاز داشتم
eli
سه شنبه 21 آذر 1391 11:51 ب.ظ
pas chera raveshe andazegirie sakhtie ab ro nagoftiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiid?
یه مجنون
دوشنبه 20 آذر 1391 01:45 ب.ظ
خیلی خلاصه است مطالب.شاید20درصدگفته های استادماست.بدنیست.خیلی خیلی خلاصه است.من کارشناسی باغبانی میخونم.ازدانشگاه تبریز
وحید
یکشنبه 19 آذر 1391 02:26 ق.ظ
با سلام.من که دانشجوی شیمی هستم و درس اصول تصفیه اب را گذارندم این گزارش کار زیاد هم خوب نیست.
مریم
پنجشنبه 16 آذر 1391 05:38 ق.ظ
خیلی خوبه موفق باشید
نادیا
چهارشنبه 15 آذر 1391 12:09 ق.ظ
خوب بود مرسی
بیگی
شنبه 11 آذر 1391 11:34 ق.ظ
ممنون.استفاده کردیم.
مهرنوش
چهارشنبه 8 آذر 1391 09:18 ب.ظ
سلام خیلی خوبه امااگه تئوریش بیشتر بود تانظراستادم جلب می شد بهتربود
سمانه
یکشنبه 28 آبان 1391 02:12 ب.ظ
سلا م مطالبتون خوب بود استفاده کردم اگه برای ازمایشتون نمونه .فرمول ومحاسباتم بزارید بهتره بازم ممنووووووووووووووووووووووووووووووووووووووون.
behrang
یکشنبه 28 آبان 1391 12:24 ق.ظ
to ro khoda natijegiriyatuno tu chand band benevisin ostada ba 3 khat razi nemi6an :(
محمدرضاپردلی
شنبه 20 آبان 1391 10:23 ب.ظ
خییییییییییییییییییییییییییییییییییلی خووووووووووووووووووب بووووووووووووووووود
محمدپردلی
شنبه 20 آبان 1391 10:19 ب.ظ
خییییییییییییییییییییییییییییییییییلی خووووووووووووووووووب بووووووووووووووووود
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر
نمایش نظرات 1 تا 30